Provning

Tequilaprovning:

 

 Hur de olika aromerna i Tequilan kommer fram:

Primäraromer- uppkommer från råvaran, Agavestammarna eller  den sk pinan, beroende var den har vuxit någonstans. tex. Anis, citrus, lime etc.

Sekundäraromer: uppkommer i tillverkningen. Vid  destilleringen kan vissa aromer framträda och vid tex. jäsningen kan man bla få fram toner av smörkola. Andra kan vara ananas, kanel, ros etc.

Tertiäraromer- uppkommer i lagringen och aromer kan komma från de fat som de har lagrats i tex. bourbon eller amerikanska wiskey-fat. Vissa fat är av amerikansk vitek, vilket kan ge en märkbar ton av kokos.

Man provar inte på samma sätt som vin där man kör runt det och super in doften djupt i glaset.

Man håller glaset åt sidan och sniffar som en hund lite upp och ned för att hitta olika aromer.

Längst ned: finner du de tunga dofterna

I mitten ligger oftast alkoholen och

överst brukar man hitta de lätta dofterna.

Låt näsan sniffa upp och ned så kommer man att kunna identifiera många aromer som tex. röda äpplen, mandel, smörkola, citrus, timjan, choklad tjära etc..

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)