Tequila



Tequila

Tequila är på samma sätt som Mexiko en produkt av både den gamla och nya världen. Långt innan spanjorerna steg iland i Vera Cruz drack aztekerna pulque, en milt alkoholaktig agavejuice. Men det var spanjorernas destilleringsapparater som förvandlade agavejuicen till sprit, Tequila!

Staden Tequila

Staden Tequila ligger i delstaten Jalisco i nordvästra Mexiko. . Det är här som tequilan har sitt ursprung.
Den ligger i en dal omgiven av slätter med agaveodlingar. Jorden kring den lilla staden Tequila är mycket torr och uppblandad med en röd, sandig vulkanaska.. Här trivs just den blåaktiga agave som tequilan framställs av

Indianer

Namnet tequila kommer ursprungligen från de indianer, tequili, som bodde i området.

Kaktusbrännvin?

Många gör misstaget att kalla agaven för kaktus och tequila för kaktusbrännvin. MenTequila är inget kaktusbrännvin utan agaveplantan är släkt med en liljeväxt. Däremot är agaveplantans blad taggiga. Ordet kaktus kommer från grekiskan ”kaktos” och betyder taggig växt, så det  kanske inte är så konstigt att det missförstås.

Den blå agaven

Den blå agaven är den som används för framställning av tequila. Det var botanisten Weber som gav den det vetenskapliga namnet: Agave tequiliana Weber, variedad azul.
Det är en tålig växt som inte behöver vattnas utan klarar sig på det regn som faller under regnperioden. Agaven har heller ingen växtsäsong utan kan planteras och skördas året om. Det finns ca 400 kända arter av agaven, men det är endast den blå agaven som får användas till framställning av tequila.

Olika sorters tequila

Tequilan finns i olika lagrade sorter och de vanligaste är:
* Blanco: den vita som fylls på flaskor direkt efter destilleringen – alltså lagras den inte.
* Gold: i den vita olagrade tequilan tillsätts t.ex. bränt socker vilket gör att det blir en guldgul tequila med lite mildare smak
* Reposado:  Lagras på stora träfat i minst två månader och får en ljusgul färg och mildare smak. ”Tequila reposado” betyder ”tequila som fått vila”.
* Anejo: Lagras på mindre fat – typ wiskeytunnor – i minst ett år. Tequilan får en djupare guldgul färg  och annorlunda smak och kallas för ”tequila anejo”, det vill säga ”åldrad tequila”

Tequilan – välgöraren

Tequilan är inte bara en ädel dryck utan används också som välgörare på andra sätt. Den används som desinfektionsmedel, kvinnor dricker några glas under förlossningen och underlättar denna, gnider på barnets tandkött när de får tänder etc. Männen tar ett glas före maten som aptitretare och sedan ett efter maten för matsmältningen och senare också ett glas före läggdags för en god nattsömn – inte dumt…
Efter att växten planterats så kan den skördas först efter 7-10 år och det går bara en gång då den dör efter första skörden.
En gång under agaveplantans liv, så blommar den och blomsterstjälken kan bli upp till 10 meter hög!
Vid skörden är det själva växtklumpen, pinan, man använder, sedan alla taggiga blad har skalats bort vilket gör att den kan liknas vid en skalad ananasklump. Den brukar väga mellan 40 – 100 kilo.
Man får en liter 100 procentig tequila av sju kilo agave och 100 procent agave i tequilan är det enda som duger.

Pulque

Pulque görs av saften från agaveplantan som i sin tur jäses till en alkoholhaltig dryck och kallas också för ”den heliga drycken”. Detta gjordes redan på 200-talet e.kr. och när aztekerna härskade under 1400-talet och början av 1500-talet, var detta en vanlig dryck. Man öppnade pulqurior där man drack , dansade spelade musik och åt men det blev så vilt att det spanska kungahuset år 1672 införde kraftiga restriktioner mot dessa festställen som te.x. män och kvinnor fick inte längre dricka på samma ställe, alla pulqurias skulle stängas efter mörkrets inbrott. Att dansa, spela musik och äta i pulqurian förbjöds.
Men dessa barer uppstod senare igen och än idag finns det pulqurior runt om i Mexiko, men de ser mest ut som vanliga barer. Däremot brukar det ligga sågspån på golvet eftersom man enligt gammal tradition skvätter  lite pulque på golvet innan man dricker det. Ute på landet kan en pulquria bara vara ett hål i väggen eller ett litet torftigt rum där folk kommer och går hela dagarna. En del har egna muggar och hämtar själv sin pulque direkt ur en tunna som står på golvet. Inte sällan är det samma människor som kommer och går under dagen.

Spanjorerna

När spanjorerna kom som kolonisatörer på 1500-talet drack man en del av aztekernas pulque (den jästa agavejuicen), men tröttnade snart på den då den inte var så stark som de ville. De hade då med sig destilleringstekniken från hemlandet och började experimentera med att destillera pulquen från olika agaveväxter och fick genom detta fram brännvinet Mezkal som än idag görs av olika agaveplantor runt om i Mexiko. Tequilan är den finaste spriten och får endast framställas av den blå agaveplantan  och endast odlas i Jaliscoområdet.

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)